Opleiding film

In het filmkunstatelier leer je hoe je zelf van A tot Z films kunt maken: van scenario naar camera, licht en geluid naar montage.  Ieder jaar maak je een aantal kortfilms die naarmate je meer ervaring hebt, uitgebreider worden. Tijdens ieder project krijg je opbouwende feedback van de leerkrachten en je medestudenten. 

De technieken en theorie die we aanbieden, ondersteunen je maakproces en verrijken je blik als filmmaker. Zo verwerf je de essentiële kennis om af te studeren met de hoge technische en artistieke vaardigheden die nodig je nodig hebt om films van professionele kwaliteit te maken.

Camera

Je leert werken met de parameters van professionele videocamera’s, zoals diafragma, brandpuntafstanden, scherpstellen en witbalans. Via aangepaste opdrachten test je deze technieken uit op verschillende camera’s. Daarnaast ontdek je hoe je deze technische vaardigheden artistiek kunt inzetten, waardoor je de filmbeelden die jij voor ogen hebt kunt creëren. Door te leren over beeldgroottes, compositie, kleur, camerabewegingen, perspectieven en de aslijn ontwikkel je inzicht in de filmische beeldtaal. 

Geluid

Naast beeld vormt geluid de basis van film. Zowel in opname als in montage wordt daar dan ook bijzondere aandacht aan besteed. Je leert het klankmateriaal gebruiken, zoals audiorecorders, mixettes, dasspelden en verschillende soorten microfoons. In de klankmontage ontdek je de rijkdom van geluiden en hoe je door gelaagd te werken een sfeervolle ruimtelijkheid kan creëren die bij de toeschouwer onder de huid kruipt. 

Licht

Je leert kijken naar verschillende soorten licht, zoals daglicht versus kunstlicht en gericht licht tegenover diffuus licht. Tijdens studio-opdrachten maak je lichtopstellingen met spotjes, LED-lampen, kleurenfilters en reflectoren. Je ontdekt klassieke lichtopstellingen om het onderwerp correct te belichten, probeert sfeervolle genre varianten uit en creëert eigen artistieke belichtingen.

Scenario

Om eigen scenario’s te schrijven, duiken we in de klassieke scenariostructuur. Je ontdekt manieren om je personages op te bouwen en we verdiepen ons in genres. Je verkent verschillende schrijftechnieken waardoor je bij het schrijven nooit een writer’s block zult hebben!

Montage

Voor het monteren wordt het professionele videomontageprogramma Avid Media Composer gebruikt. Stap voor stap maak je in Media Composer kennis met montagetechnieken: importeren van beeld en geluid, beelden selecteren en achter elkaar plaatsen in een tijdlijn, de cuts verfijnen (trimmen), overgangen maken, klank monteren en bewerken met audiofilters, kleurcorrecties, een generiek maken en exporteren.

Artistiek verken je de interactie tussen beelden, het aanbrengen van verschillende structuren (zoals chronologisch, op beweging, emotioneel en visueel) en hoe je door te spelen met het ritme de tijdservaring van de toeschouwer kan beïnvloeden.

Een eigen filmtaal

Tijdens de lessen worden regelmatige inspirerende filmfragmenten getoond en het atelier organiseert uitstappen naar filmfestivals. Je ontdekt hoe je inspiratie kunt verzamelen en omzetten en leert verschillende onderzoekstechnieken om de artistieke mogelijkheden van het filmmedium te ontdekken en toe te passen. Hierdoor ontwikkel je een eigen filmtaal en een persoonlijke visie.

Contactinfo